Cara Menggunakan Pusat Panggilan J&T

Sekiranya anda mempunyai perniagaan dalam talian dan menggunakan ekspedisi J&T, anda mesti biasa dengan  perkhidmatan pusat panggilan J&T, di mana anda dapat menyampaikan banyak perkara dari kritikan, cadangan hingga aduan. Pada masa ini, banyak syarikat, terutamanya dalam bidang perkhidmatan, mempunyai  perkhidmatan CS  untuk membantu pengguna berunding mengenai perkhidmatan mereka.

Perkhidmatan pelanggan atau CS sememangnya boleh digunakan sebagai sumber maklumat untuk penggunanya di mana terdapat perbualan dua hala. Malah, bukan sahaja syarikat dalam bidang perkhidmatan, beberapa syarikat yang menjual produk juga telah menyediakan perkhidmatan pelanggan.

Biasanya syarikat yang menjual produk, terutamanya produk yang terkenal oleh orang ramai, sentiasa mempunyai perkhidmatan CS 24 jam. Matlamatnya adalah bahawa pengguna boleh mengemukakan kritikan dan cadangan kepada aduan mengenai produk mereka, tentu saja, untuk meningkatkan kualiti dan perkhidmatan supaya mereka semakin disayangi oleh orang ramai.

Pengguna juga boleh bertanya tentang produk dan perkhidmatan pelanggan ini sememangnya boleh digunakan sebagai penyelesaian yang paling berkesan yang boleh meningkatkan kualiti produk itu sendiri. Olehitu, tidak menghairankan bahawa anda juga boleh menghubungi  pusat panggilan J&T untuk mengekalkan kualiti dan memberikan kepuasan kepada penggunanya.

Perihal Pusat Panggilan atau Perkhidmatan untuk Pelanggan

Pusat panggilan atau CS sebenarnya adalah perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat, untuk mengatasi masalah di lapangan seperti aduan, kritikan dan cadangan daripada pengguna melalui telefon, sembang langsung dan e-mel. Kemudian, perbualan dua hala akan dibuat antara pengguna dan syarikat.

Biasanya CS sendiri juga digunakan sebagai proses pentadbiran dan menyokong produk di mana syarikat akan menyiasat maklumat mengenai pelanggannya.  Sebagai contoh, jika anda mempunyai aduan mengenai penghantaran barang, sudah tentu anda perlu menghubungi CS untuk memaklumkan mengenainya.

Anda akan diminta untuk mengemukakan aduan secara terperinci, tidak hanya sebagai satu bentuk liabiliti untuk menyelesaikan masalah. Walau bagaimanapun, syarikat juga mengetahui maklumat penting mengenai kekurangan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan. Tidak tertanya-tanya jika setiap syarikat sentiasa menyediakan perkhidmatan sedemikian.

Malah pusat panggilan J&T boleh diakses 24 jam sehari walaupun pada hari cuti kebangsaan, hari-hari besar lain  juga boleh dihubungi. Matlamatnya adalah untuk syarikat terus berhubung dengan pengguna dan semua jenis aduan dapat diselesaikan tanpa perlu menunggu hari atau jam tertentu.

Kepuasan pelanggan sudah tentu nombor satu walaupun syarikat boleh menjadi baik jika produknya tidak disukai oleh orang ramai. Supaya kehadiran pusat panggilan J&T atau CS sangat penting untuk menyokong syarikat untuk berkembang dan disayangi oleh penggunanya.

Biasanya perkhidmatan pelanggan juga disambungkan menggunakan sistem enter c tambahan.  Boleh menggunakan rangkaian komputer seperti, LAN, mikrokomputer dan mainframes. Kemudian ditambah dengan rangkaian data dan suara di mana ia akan berpusat melalui pautan dengan teknologi yang dipanggil CTI atau integrasi telefoni komputer.

Apakah Tugas dan Tanggungjawab CS?

Membincangkan pusat panggilan J&T, mungkin anda tahu apa tugas sebagai CS atau pusat panggilan itu sendiri. Seperti yang anda tahu di mana CS akan menerima panggilan atau panggilan masuk daripada pelanggan atau pelanggan, selepas itu sudah tentu mendengar aduan  pelanggan  dengan baik.

CS dikehendaki mendengar setiap aduan yang dikemukakan oleh pelanggan atau pengguna kemudian memberikan jawapan yang sesuai mengenai setiap masalah atau halangan yang dihadapi oleh pengguna. CS juga diperlukan untuk sentiasa mesra dan responsif, tentu saja, juga mesti memberikan penyelesaian terbaik.

Biasanya, pusat ini juga menggunakan sistem perisian atau perisian, di mana   peranti menggunakan maklumat sejarah mengikut keperluan sistem. Kemudian akan ada pengendali atau ejen yang bertanggungjawab menerima panggilan telefon dengan ucapan pembukaan untuk melayani aduan dan permintaan.

Kemudian ada penyelia  ejen  yang tugasnya adalah untuk mengesahkan dan menilai prestasi pengendali atau ejen pusat panggilan. Kemudian ada juga pegawai CS yang melayani aduan dari keabnormalan secara langsung sehingga biasanya beberapa pelanggan atau pelanggan juga datang terus ke pejabat syarikat.

Bagaimana CS Berfungsi secara Umum

Sudah tentu, pusat panggilan J&T mempunyai cara kerja yang sama seperti CS secara umum di mana tujuan pusat panggilan adalah untuk meningkatkan kualiti untuk mencapai kepuasan pelanggan. Serta mengetahui apa aduan atau masalah yang dialami oleh pengguna mengenai produk atau perkhidmatan.

Seseorang yang bekerjasebagai pengendali atau ejen pusat panggilan mesti benar-benar mempunyai keupayaan untuk berkomunikasi dengan berkesan. Matlamatnya adalah untuk pelanggan mengetahui bahawa pusat panggilan mempunyai keupayaan atau kecekapan ketika menyelesaikan masalah yang mereka hadapi.

Kemahiran sedemikian boleh termasuk nada ucapan, tatabahasa dan pemilihan perbendaharaan kata yang betul. Memilih perbendaharaan kata yang baik adalah salah satu kemahiran komunikasi yang mesti dimiliki oleh pengendali. Maka sangat penting untuk mengetahui produk atau perkhidmatan syarikat.

Jenis CS Pada Ejen Pusat Panggilan

Jika anda ingin tahu tentang jenis pusat panggilan J&T atau syarikat secara umum, terdapat beberapa jenis panggilan seperti pusat panggilan masuk atau pusat panggilan masuk. Pusat panggilan masuk bertanggungjawab menerima panggilan masuk daripada pelanggan atau pelanggan.

Kemudian terdapat pusat panggilan keluar yang tugasnya adalah untuk membuat panggilan keluar yang biasanya dilakukan sebagai jualan sahaja. Di mana orang-orang ini sudah berada dalam senarai yang benar-benar ingin dihubungi atau memaklumkan butiran produk dan perkhidmatan syarikat.

Ia juga boleh dilakukan berkaitan dengan aduan pelanggan atau pelanggan terdahulu. Banyak jenis pusat panggilan atau CS adalah pelbagai seperti pusat panggilan domestik, pusat panggilan antarabangsa, pusat panggilan dalaman, pusat panggilan luar, pusat panggilan luar, pusat panggilan rumah atau maya dan lain-lain.

Untuk pusat panggilan J&T itu sendiri bukan sahaja dikelaskan pada kaedah komunikasi melalui panggilan.  Anda boleh menghubunginya melalui e-mel, melalui laman web syarikat ke akaun media sosial syarikat. Anda juga boleh melakukan mesej langsung pada akaun Instagram J&T anda.

Untuk alamat e-mel anda, anda boleh menghantar aduan kritikan atau cadangan dalam jntcare@jne.co.id.  Ia juga boleh melalui akaun media sosial seperti Instagram dan Twitter di @jntexpressid atau melalui akaun Facebook di J&T Express. Terdapat pentadbir media sosial yang akan bertindak balas kepada anda dengan cepat.

Oleh itu, anda hanya boleh menghubungi melalui menu panggilan, kerana anda boleh membuat senarai masalah yang berlaku dan menghantarnya di beberapa akaun media sosial yang disenaraikan. Walaupun untuk perkhidmatan CS J&T sendiri, anda boleh menghubunginya melalui WhatsApp di nombor 082811846188.

Bagaimana untuk menghubungi akaun media sosialnya, kemudian pastikan anda melawat akaun rasmi.  Hubungi akaun media sosial rasmi terus dari J&T dan anda akan mendapat respons yang lebih cepat. Jadi akaun media sosial j&t boleh menjadi pilihan selain daripada dengan menggunakan pusat panggilan J&T.