Pusat panggilan Jenius

Dalam artikel ini, kita akan membahas pusat panggilan Jenius dan apa manfaatnya dari Jenius itu sendiri. Jenius sebenarnya adalah aplikasi perbankan digital di mana aplikasi ini dapat membantu anda menjalankan pelbagai aktiviti kewangan, seperti menabung, berurus niaga untuk menguruskan kewangan.

Dalam era semua digital, semuanya menjadi mudah, walaupun anda  perlu melakukannya dari satu tempat, iaitu dari telefon pintar atau telefon pintar yang sudah berdasarkan iOS atau Android. Jenius adalah aplikasi yang dilancarkan oleh Bank BTPN pada tahun 2016 dan semakin meningkat sehingga kini.

Aplikasi ini juga boleh dihubungkan dengan ekosistem perbankan negara dan sistem pembayaran antarabangsa dengan kad debit Visa dan pintu masuk pembayaran nasional atau GPN. Ramai yang sangat dibantu oleh kewujudan genius ini kerana ia adalah aplikasi yang dianggap pintar untuk menguruskan kewangan.

Ramai yang mencari maklumat mengenai pusat panggilan Jenius hanya untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan ciri-cirinya. Sesungguhnya, aplikasi ini menjadikan aktiviti perbankan lebih mudah di mana anda boleh menghantar wang, membayar bil, menyimpan untuk membuat deposit hanya dengan telefon pintar supaya ia sangat praktikal.

Apakah Faedah Menggunakan Jenius?

Seperti perbincangan sebentar tadi di mana aplikasi ini benar-benar memudahkan aktiviti perbankan seseorang kerana semua transaksi boleh dilakukan hanya dengan telefon pintar.  Ia tidak akan bersaing dengan perkembangan teknologi yang  semakin canggih setiap hari, jadi anda tidak perlu datang atau beratur di bank secara peribadi.

Terdapat banyak kemudahan yang anda boleh dapatkan dengan menggunakan hanya satu akaun, anda sudah boleh menikmati pelbagai transaksi.  Bermula dari mendepositkan dana, mengeluarkan tanpa melawat bank atau mesin ATM.  Oleh itu, sangat praktikal dalam keadaan yang lebih disarankan untuk berada di dalam rumah seperti wabak semasa.

Jenius sendiri mempunyai beberapa jenis kad, iaitu m-kad, e-kad dan x-kad.  Untuk e-kad itu sendiri adalah kad maya yang lebih seperti kad kredit. Jika jenis m-kad adalah jenis kad untuk baki aktif atau baki akaun utama dan kad x  yang hampir sama dengan m-kad, ia boleh digunakan untuk transaksi dan pengeluaran tunai tetapi terdapat had membeli-belah harian.

Jenis penjimatan dari Jenius juga berbeza-beza, iaitu Penjimat Flexi, penjimat impian dan penjimat Maxi supaya anda boleh memilih atau menyesuaikan diri dengan keperluan anda. Untuk maklumat lanjut, anda dinasihatkan untuk menghubungi pusat panggilan jenius. Kad digital ini juga memberikan banyak kelebihan termasuk :

  1. Tiada yuran pemindahan walaupun bank yang berbeza
  2. Gratadalah pengeluaran tunai di ATM
  3. Boleh membuka akaun dengan mudah, iaitu dalam talian supaya ia sangat mudah dan praktikal
  4. Tiada yuran pentadbiran jadi setiap bulan baki kekal selamat
  5. Boleh digunakan di luar negara kerana Jenius termasuk dalam rangkaian Visa

Soalan Lazim Mengenai Jenius Melalui Perkhidmatan CS

Di tengah-tengah wabak seperti ini, disarankan untuk berada di dalam rumah, supaya semua jenis transaksi dapat dilakukan secara dalam talian. Jadi genius boleh digunakan sebagai penyelesaian apabila anda ingin berurus niaga atau membuka akaun baru, tetapi walaupun begitu masih ramai orang yang merasa tidak biasa dengan proses itu.

Terdapatbeberapa orang yang menghubungi  perkhidmatan pusat panggilan Jenius  untuk mendapatkan maklumat terperinci. Terdapat beberapa soalan biasa, contohnya, seperti bagaimana untuk menambah baki, bagaimana untuk melihat nombor akaun dan apakah jenis simpanan yang berbeza, iaitu Penjimat Flexi, Penjimat Impian dan Penjimat Maxi.

Untuk menambah baki sebenarnya sangat mudah, anda boleh membuat pemindahan dari bank lain dengan memasukkan kod Bank BTPN, iaitu 213 kemudian nombor akaun Jenius dan nombor telefon bimbit anda yang didaftarkan dengan Jenius. Anda boleh menyemak nombor telefon bimbit dan nombor akaun anda melalui aplikasi Jenius pada menu profil.

Ramai yang ingin tahu sama ada anda boleh mendapatkan buku simpanan, aplikasi Jenius itu sendiri tidak menyediakan buku simpanan secara langsung tetapi e-penyata atau akaun semasa yang boleh anda akses setiap bulan melalui profil dan tetapan dalam aplikasi atau anda juga boleh menggunakan  perkhidmatan pusat panggilan Jenius.

Anda boleh memuat turun  aplikasi melalui kedai permainan atau kedai aplikasi, ia boleh dilaraskan ke telefon pintar yang anda gunakan sama ada berdasarkan Android atau iOS. Bagi pelbagai jenis simpanan, anda boleh menggunakan penjimat Flexi sebagai dana kecemasan atau deposit yang memberikan fleksibiliti untuk pengeluaran atau deposit.

Bagi penjimat impian, anda boleh menggunakannya untuk simpanan mengikut sasaran khusus yang akan anda capai pada masa akan datang. Yang terakhir ialah pelayan Maxi di mana anda boleh membuat deposit masa. Daripada tiga jenis simpanan, anda boleh memilih mana yang sesuai dengan keperluan anda.

Ciri-ciri Aplikasi yang Sangat Berguna

Menggunakan aplikasi perbankan ini bermakna anda boleh mengawal semua aktiviti kad debit dari menu pusat kad. Malah, anda juga boleh menukar had pengeluaran harian atau had perbelanjaan transaksi setiap kad debit Jenius kerana terdapat ciri yang dipanggil had perubahan supaya kewangan anda lebih terkawal.

Tanpa menghubungi pusat panggilan Jenius, anda boleh menukar pin anda, menyekatnya dan menyahsekatnya  semula dan menulis sejarah transaksi anda.  Jadi kemudian walaupun tidak ada buku simpanan fizikal, anda dapat melihat transaksi melalui kad digital atau kad debit.

Kad digital ini juga disambungkan ke rangkaian ATM nasional dan rangkaian Visa di seluruh dunia.  Oleh itu, anda tidak perlu menaik taraf apa-apa lagi untuk berurus niaga di dalam atau di luar negara. Tidak hairanlah ramai yang berminat untuk membuka akaun debit ini.

Selepas membuka akaun, kad debit akan dihantar oleh Bank di alamat berdaftar.  Jika anda berada di Jabodetabek, anda boleh mendapatkan kad debit selama 2 hari semasa waktu bekerja dan selepas itu, anda boleh mendapatkannyadalam masa  7 hari dari waktu bekerja sejak membuat permintaan untuk kad tersebut.

Sekiranya lebih daripada had masa umum yang disebutkan, anda masih belum menerima kad debit, maka anda harus segera menghubungi perkhidmatan pelanggan Jenius atau pusat panggilan untuk maklumat lebih lanjut. Ia adalah melalui pusat panggilan yang anda boleh mengetahui status menghantar kad debit.

Bagaimana untukmengakses Pusat Bantuan untuk Maklumat dan Kekangan?

Apabila anda mengalami masalah, anda boleh menghubungi pusat panggilan atau penjagaan BTPN di 1500 300 atau melalui panggilan antarabangsa di +62 21 2450 5500. Melalui talian hotline Jenius atau perkhidmatan pusat panggilan , anda boleh merujuk kedua-dua cara untuk segera mendapatkan rawatan mengenai masalah yang anda alami.

Jika anda tidak mempunyai peluang untuk membuat panggilan ke nombor yang disenaraikan di atas maka anda boleh menghantar e-mel kepada perkhidmatan pelanggan di alamat BTPNcare@btpn.com. Sementara itu, untuk mendapatkan maklumat umum mengenai kad debit Jenius, anda boleh menghubungi info@btpn.com.

Hanya cadangan apabila anda membuat PIN untuk kad debit Jenius, anda harus menggunakan nombor PIN yang berbeza untuk ATM dan aplikasi.  Ini hanyalah langkah berjaga-jaga untuk menjadikan transaksi lebih selamat dan terdapat halangan minimum yang memerlukan anda menghubungi  pusat panggilan Jenius.